KONDITORKUNST OG HAUTE COUTURE – INSPIRATIONSTUR TIL PARIS

januar 9th, 2023 / by / in: AND INSPIRATION / No responses

Sirlige chokolader, Chanel overload og restaurantnavne, der lød som bobler af champagne. Paris havde i den grad forstået at iscenesætte sig selv inden vores besøg i slutningen af december. Hvert et gadehjørne var indhyllet i glitter og glamour. Eiffeltårnet tindrede, og det var som om, hele byen trippede for at vise os al den flitterstads ’extraordinaire’, som den havde forberedt op til højtiden. 

Her kunne man slentre rundt for evigt. Sippe bobler, suge til sig og shoppe Dior. Vi havde imidlertid ultra kort tid til hele molevitten, så det var på med syvmilestøvlerne, selvom Champs-Élysées og Möet et Chandon mest af alt kaldte på stiletter… 

Kombo af klassisk Hoxton cool og fransk grandeur

Vi havde base på The Hoxton i byens 2. arrondissement. En smuk 1800-tals bygning med den fineste vinterhave og masser af parisisk vibe i kraft af den originale arkitektur, ornamenterede chandeliers, bløde velourmøbler og brostensbelagt cocktailbar. Alt var magnifique, og som resten af Paris mestrede stedet kunsten at gøre sig umage. 

Indgangsparti til The Hoxton. Den imposante bygning i højrokoko-stil blev oprindeligt bygget til Etienne Rivié, som var en prominent rådgiver for Louis XV.

Chagall & champagne

Uanset hvor man bevægede sig hen, gjorde byen væsen af sig på en skøn overdådig og detaljefokuseret måde. Nuvel. Vi var tæt på jul, og den franske finesse havde utvivlsomt fået et nøk op, men man fornemmede klart, at alt fra tjener-ekvipering til Louboutin butiksfacader selvfølgelig var flawless. Det samme kunne man sige om det graciøse indgangsparti til vores nye yndlingsrestaurant Coco, hvor blafrende tung velour i døråbningen indikerede entreen til en helt særlig oplevelse. Coco er i øvrigt placeret i verdens smukkeste operahus, Opéra Garnier, som med sin ekstravagante Grand Escalier-marmortrappe, kunstfærdige søjler, sale badet i guld, otte tons lysekrone og auditorieloft malet af Chagall også må siges at være gået all in.  

Fashionabel ledestjerne

Byens store modehuse var selvfølgelig et must. Sublime kunstværker i sig selv, men intet mindre end crazy imponerende her i december. Indhyllet i glitrende kæder med oversize perler og sorte sløjfer fremstod Chanel-huset i 1. arrondissement som et ikon på overflødig fransk grandeur – og det var pragtfuldt! På modsatte hjørne var Dior-butikken smukt oplyst af brandets velkendte ’Rêve d’Infini’-motiv og signatur-stjerne, som ikke alene signalerede gennemført luksus, men også rimede på både jesusbarn og juleevangelie. Hele set-uppet var toppet med en strålende instagrammable gigaluftballon. Naturellement.  

De parisiske passager (som i øvrigt blev opført for at borgerskabets kvinder i 1700-tallet kunne promenere og købe ind uden at blive sølet til) gemte på en skjult verden af små patisserier, fine papirbutikker, gallerier, hattemagere og andre kuriositeter fra en hengemt tid. Det var svært ikke at forelske sig i disse overdækkede grænserum mellem byens store gader og boulevarder. Intimiteten var mærkbar og butiksmixet med de tilhørende vinduesudstillinger ganske magisk.   

Maksimal fanfare

I større skala og storslået på helt anden vis var vores besøg hos stormagasinerne Le Bon Marche og Les Galeries Lafayette. Begge all dressed up til december måneds eskapader med klokkespil og juledecor i hver en krog. Skulle man forære sig selv en julegave, skulle det være her. Et kashmirtørklæde fra Hermès? Macarons fra Ladurée? Eller måske flakoner med eau de parfum? Alt var kurateret på smukkeste vis og indbegrebet af parisisk splendeur. 

Flygel & Café de Flore

Intet besøg i Paris uden ’French Onion Soup’ på Café de Flore. Siden 1880 har den legendariske institution på hjørnet af Boulevard Saint-Germain og Rue Saint-Benoît serveret sine klassikere for intellektuelle berømtheder som Hemingway, Picasso, Jean Paul Sartre og Simone de Beauvoir, så her måtte vi hen. Suppe, setting og fransk charme var i top. Man kunne sågar købe service med stedets ikoniske grønne logo med hjem – som en evig reminder om stedets upåklagelige evne til branding og selviscenesættelse. Voila! 

Art Nouveau freskomalerier

Smukt arrangeret var også de cocktails, vi fik serveret på Hotel Lutesias elegante Bar Joséphine. Her blev vi også betagede af de imponerende freskoer på hvælvinger og vægge, af barens grandiositet og et sort flygel i centrum af det hele. For meget? Ingenlunde! Inspirerende? I den grad. 

Under renoveringen af Hotel Lutetia dukkede der under seks lag maling de smukkeste freskomalerier op. Det tog 17.000 timer at restaurere værkerne, som nu pryder hotellets Bar Josephine.

Dior ’experience’

Vi heppede også med en sen aften, da det franske fodboldlandshold vandt semifinalen til VM. Vi spiste croissanter og så beundrende til, når ’les parisiens’ købte skaldyr med hjem fra små udendørs bistro-etablissementer. Vi var head over heels imponerede over resultatet af den 2,5 år lange renovering af Diors flagship store på Avenue Montaigne. Huset genåbnede i marts – ikke blot som boutique, men som en eventyrlig totaloplevelse og ’arkitektonisk tour de force’ på hele 10.000 m2 med Dior galleri, beauty salon, haute couture salon, hotelsuite, rosenhave, Restaurant Monsieur Dior og Pâtisserie Dior. Desværre kom vi for tæt på lukketid til en ’Vanilla Etoile Dior’ i den fashionable café, men tilbage i de parisiske gader blev vi ved indgangen til Louis Vuitton butikken på Place Vendôme budt på varm orangechokolade i de fineste LV to-go-kopper, som fuldendte oplevelsen af Peter Marinos ”Golden Sun” installation på bygningens facade. 

Louis Vuitton Dreams

Hvis du har planer om et Paris get-away i nær fremtid, så besøg endelig den nyåbnede udstilling ’LV Dream’ på Rue du Pont-Neuf, hvor modehuset Louis Vuitton over to etager på ekstravagant og interaktiv vis fremviser hele sin historie. Husk endelig også et besøg i den tilknyttede café og chocolaterie, hvor den parisiske dessertkok Maxime Frédéric udøver sin konditorkunst. O la la.  

Paris – du er en stjerne. Au revoir for nu. 


Skriv et svar