JULEGLIMMER OG SNEDRONNINGENS GLØGG – PÅ JULE-INSPIRATIONSTUR TIL KØBENHAVN

november 29th, 2024 / by / in: AND INSPIRATION / No responses

Bistro-hygge, royale juleborde og vinterfine snebolde. Vi har været på juleinspirationstur til København og halleluja, hvor var det storslået.

Konditoriets vinduer udsmykket med referencer til Knud Romers fine digtsamling ”24 dage med rim i december”.

Vores ’ride’ kørte os lige til døren, og første stop var selvfølgelig julenostalgiens højborg, Conditori La Glace. Det ikoniske konditori i Skoubogade blev grundlagt tilbage i 1870, og hvert år ved juletid betager butikken enhver forbipasserende med overdådigt udsmykkede vinduer.

Denne jul har udsmykningen hentet inspiration i Knud Romers fine digtsamling ”24 dage med rim i december”, smukt illustreret af Karin Rytter. Bogens små rim og detaljerede linoleumstryk er en både poetisk og kunstnerisk fejring af julen, og det samme kan siges om konditoriets vinduer, som på denne smukke vinterdag fristede med fede marcipangrise, florentinere og peberkager fyldt med krydderier og ægte julekærlighed.

Indenfor serveredes den varme chokolade på sølvkande, porcelænet havde guldsnirkler, og konditoriets elegante gæstesalon med detaljer i messing, marmor, mørkt træ og rosa nuancer var ganske magisk. At mønstrene på kageæskerne tilmed mimede dekorationerne på lokalets inventar betød julelys i grafikerens øjne…

En royal ombygning

Fra traditionsrig kagekunst til Royal Copenhagens flagship store, som netop havde slået dørene op for ikke blot årets eventyrlige juleborde, mens også en overdådig, nydesignet butik.

I samarbejde med arkitekterne Mentze Ottenstein har Royal Copenhagen skabt et enestående oplevelsesunivers, hvor æstetik, sjæl og husets historie går op i en højere enhed. Forvandlingen er sket i anledning af porcelænsfabrikkens kommende 250-års jubilæum, og for et par superfans som os var det intet mindre end overvældende at træde ind i stueetagens gennemførte rum.

Her var forskellige stadier af porcelænsfremstillingen integreret i selve indretningen, hvorfor flydende porcelænsmasse, glaseringer og støbeforme i gips gik igen i butikkens interiør og design. Vi beundrede især rummets trappesats, som var prydet af Royal Copenhagens ikoniske logo, de tre bølger, i messing. Men også butikkens ”vertikale rum” med en imponerende samling af flere hundrede tallerkener op langs væggene var betagende og gav mindelser om fortidens raritetskabinetter. Det hele placerede sig et sted mellem butik og galleri – og vi elskede det!

Spektakulære juleborde

Vi søgte højere op i den historiske renæssancebygning fra 1618, hvor årets juleborde siden 1963 har tryllebundet gæster fra nær og fjern. Med udgangspunkt i florale elementer ventede der her tre kunstneriske og vidt forskellige iscenesættelser af ’julebordet’ anno 2024 – og da vi i ANDYOU tidligere har arbejdet sammen med to af de tre kreative personligheder bag, var vi i år ekstra spændte.

Magien var udtalt.

Rum- blomster- og objektdesigner Julius Værnes Iversen bjergtog os med en bølgende installationshyldest til porcelænsfabrikkens blåmalere og de mange forskellige stel.

Kunstner, florist og forfatter Thilde Maria Haukohl Kristensen, a.k.a. Poppykalas, overraskede os med et sandt farvebombardement og havde inddraget egne ekspressive malerier i sin juleinstallation, som kunstnerisk ellers tog afsæt i stille juleaftener i Klitmøller.

Papirkunstner Veronica Hodges tog os med til en palacio-lejlighed i et glemt Italien, hvor håndlavede papirornamenter som fugle, blomster og insekter kombineret med vintagetekstiler og en mangfoldighed af sirligt porcelæn satte stemningen for en nostalgisk julemiddag.

Så var scenen ligesom sat, og præstationsangsten så småt ved at melde sig. Julepanikken betød i hvert fald, at der ivrigt blev købt diverse ornamenter med hjem til vores egne bordopdækninger.

Glimmer & Snedronninge-gløgg

Et par af disse glitrende sager skulle selvfølges erhverves i Hotel d’AngleterresCreations”. En magisk, lidt hemmelig butik ’souterrain’, hvor juleglans er Gud. Her stod mekaniske juletog og spilledåser side om side med karruseller og nøddeknækkere – og minsandten om ikke også kreativ direktør, Alan Evensen, som hvert år står bag den storslåede juleudsmykning på hotellets facade, listede rundt…  

Dette års udsmykning var ligeså fortryllende som de forrige, men mørket var ikke helt faldet på, så magien udeblev en smule. Heldigvis var ”Snedronningens hvide gløgg serveret med snebolde” på hotellets terrasse helt og aldeles eventyrlig.

Diverse lyserøde juledelikatesser fra hotellets ”Maison”-butik var selvfølgelig også et must til den kommende højtid. Franske macarons med små julemotiver, gulddragerede mandler og en polarbjørn med kirsebærganache fik bånd og sløjfe.

Fransk løgsuppe og svensk design

Den varme løgsuppe på yndlingsrestauranten Pastis smagte så englene synger, og julevinduerne hos luksusbrands som Louis Vuitton, Loewe og Lubarol var både legende og inspirerende. Vi lagde også vejen forbi svenske Totême’s seneste flagship store i en elegant travertinbeklædt bygning i Vognmagergade, hvor brandets enkle designæstetik afspejledes i både materialer, custommade møbler, kunstværker og grafiske silhuetter. Wauw!  

Vores Ønskeskyer blev fyldt til bristepunktet, og december kan bare komme an. Vi er væbnede med englevinger, Vuitton-inspiration og glimmer galore.